w

Når er du egentlig senior?

Er det når du har rundet 50, har mottatt gullklokka, når andre definerer deg som det, når du selv gjør det,...

21.09.202005:17 Siri Spillum

Når er du egentlig senior? Er det når du har rundet 50, har mottatt gullklokka, når andre definerer deg som det, når du selv gjør det, når du vet mest, minst, når de kuleste oppdragene glipper, når du aksepterer, men ikke nødvendigvis respekterer at andre stiller foran deg?

Uansett, tiden går, og nå har den bikket middagshøyden. Vi er blitt seniorer. Noe som i seg selv er spennende. Eller?

Vi har aldri vært der før, verken du eller jeg, eller noen før oss, fordi vi er seniorer i en ny tid. Og ikke er vi fysisk eller mentalt utslitte, men snarere sterkere og kulere enn noen gang. Vi tørr mer, og er på høyden i yrkesliv og verv.

I går var vi arkitekter av trendene. I dag vandrer vi stolt, frie og fornøyde rundt, som våre egne individuelle konsepter. Måtte det vare!

Men, dette konseptet, har noe likhetstrekk med Eva, nemlig ingen av dem fikk gleden av å være lenge i paradis. Og ikke trenger vi å lete etter slangen, der den smyger seg på, stille, ja nesten umerkelig.

I det ene øyeblikket har den med sine to tunger klart å lure deg til å tro at du ikke har samme verdi som før, ja nærmest over natten er du skrumpet inn, blitt tregere i oppfattelsen, respekten fra kolleger og andre er dalende, og få er interessert i å høre din mening.

Du degraderes, og stiller deg oftere til disposisjon for forefallende oppgaver, og det ikke nødvendigvis med glede.

Hva tenker du når andre sier;

  • «Jeg skal jo snart slutte, så det er jo ikke så nøye!»
  • «Nå kan andre ta over roret, jeg har hatt nok ansvar!»
  • «Det er jo hundre år siden jeg gjorde dette!»
  • «Data og digitalisering er ikke min greie!»

Du tenker sikkert akkurat det samme som meg. Så verdiløse de gjør seg. Og slik holder vi seniorene selv liv i stigmatiseringen om egen dalende verdi. 

Du blir neppe dyttet bort og erklært utgått på dato straks det synes en rynke eller to. Men, den kollektive oppfattelsen godt hjulpet av din egen holdning og bekreftende atferd gjør at slangen med to tunger trives.

Du kan la det forbli slik, altså godta en plass du synes er fremmed, pussig og urettferdig, eller bevisst ta neste livsfase til nytt nivå.