Autopilotens bidrag til elefanten i rommet

Autopilotens bidrag til elefanten i rommet!
Autopiloten får gjort unna dagens gjøremål. Den holder seg innenfor normen og følger reglene. Hun eller han spør seg sjelden om det er på tide å forandre på noe. Hvordan ting gjøres er ikke vesentlig.
Hun eller han er god til å trykke på start- og stopp knappen. Det er jo nettopp det som er drivkraften til autopiloten. Mens andre «piloter» nyter utfordringen med hvordan de skal møte dagens vær og vind.

Ida ser på klokken. Bare tre timer igjen. Blir greit å komme hjem etter nok en arbeidsdag i resepsjonen.
Hun sier stort sett det samme til alle som henvender seg i skranken. «Hei!» «Hvem skal du besøke?» «Fyll inn skjemaet!» «Han kommer vel snart.» Hun gjør dagene like. Monotone. Som i robotens ånd. 
Forrige uke fikk de vikar. Ei sånn ei med godt humør. Hun får ikke unna like mange som Ida, men allikevel er det som om alle flokker seg rundt henne. De ler og småprater. 
Ida liker dette sånn passe. Hun fornemmer noe trist når hun tenker på det. Hun lurer på hvor sin egen arbeidsglede er blitt av. 
Sjefen på kundeservice jobber alltid etter en vektet liste over dagens oppgaver. Etter å være ferdig med første oppgave huker hun av den ene etter den andre. Ida har som de andre på teamet latt seg inspirere av metoden. Det som teller er å få huket av på listen. 
Vikaren der imot bruker en annen metode. Hun bruker den som gir rom for liv og røre.
Fem på fire huker Ida av den siste oppgaven på dagens liste. Endelig. Hun haster hjem. 
Hakk i plata
Det er hakk i plata på hjemmefronten også. Rillene er dype og vanskelig å komme seg ut av. Hun har adoptert autopiloten, til sine fleste arena. I lunsjen snakker de om det samme, og hun sitter alltid på samme plass, og det alltid Arne som drar en vits, og hver dag hører de på Liv sine evinnelige diettkurer. Alt er likt. 

Stien er sikker
Autopiloten er fortrolig med å gjøre og si det samme. Repetisjoner gir trygghet. Enten det er meninger, eller det å forholde seg til ulike oppgaver.  
Den liker å gå innenfor sin tilmålte og opptråkkede sti. Et stort repertoar av følelser, drømmer og tanker får derfor sjelden anledning til å komme fram. 
Hun vet hva hun mestrer og ser lite vits i å la seg utfordre til nye høyder. 
En autopilot skjuler mye av sitt egentlig jeg. Hun eller han dekker over lysten på noe mer. Hun er bare delvis til stede. Hun er på et vis bortenfor seg selv.  

Elefanten i rommet
Autopiloten liker trygghet, noe repetisjoner gir. Men han er kjedelig, forutsigbar og uten liv. Når flere i avdelingen har autopiloten som mal påvirkes arbeidsmiljøet av det samme. Da går det på jevne, uten de store overraskelser. I slike miljø er det lite grobunn for innovative utspill, og endringer er bare ork som krever ekstra arbeid.  
En tilsynelatende uskyldig elefant, men som suger liv og røre ut av bedriften.  

Skadene etter dens herjinger
I slike miljø er det lite grobunn for innovative utspill, og endringer krever bare ekstra arbeid. Han suger ubevisst ut det som er av liv og arbeidsglede, og gir lite om ingenting tilbake. Autopiloten har ikke annen agenda enn å bli ferdig med arbeidsdagen. 

Los den ut
Inspirer autopiloten til å sette farge på arbeidsdagen. Oppgave for oppgave. Kan han si noe annet til kundene, og være tilstedeværende under samtalen? 
Bruk tid til å etablere det som er nytt. Gi gode og sanne tilbakemeldinger! 

Ditt bidrag
Pass på at egne oppgaver ikke blir til «copy paste.» Ta ansvar til inspirasjon og innsikt.   

Premien
Dere får ny giv, rom for ideer, arbeidsglede og motivasjon til å tenke nytt.

Sitat
Å kjede seg ved sitt arbeid er å arbeide dårlig.
Gerhard Gran

 

Autopiloten